Figurit Homepage

Nieuws

Picoo en Bartiméus winnen IPON award ‘Gewoon Speciaal’

07-04-2022

_Stel je voor: je bent slechtziend en je zit in het reguliere onderwijs, wat voor veel kinderen met een visuele beperking het geval is. In de pauze spelen je vriendjes tikkertje en rennen vrolijk rond, maar jij kunt niet meedoen. Want stel je voor dat je struikelt of botst tegen een ander kind…_

Spelen en bewegen is voor alle kinderen erg belangrijk omdat dit zowel de sociale als de lichamelijke ontwikkeling stimuleert. Voor kinderen met een visuele beperking is het vaak een uitdaging om mee te doen met een spel. Daarom heeft Picoo de handen ineengeslagen met Bartiméus, de zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Samen werken we aan het geschikt maken van bestaande Picoo spellen, zoals Bliksemsnel en Zombierun, voor kinderen met een visuele beperking. Daarnaast werken we aan specifieke inclusieve spellen.

Dat er behoefte is aan innovatieve inclusieve spellen vond ook de jury van de IPON Awards 2022. Tijdens de IPON beurs, die zich richt op onderwijsinnovatie en ICT, kregen we namelijk een IPON Award uitgereikt in de categorie ‘Gewoon speciaal’!

Daarnaast verscheen er deze maand ook een mooi artikel over in Vives Magazine:

Lees het artikel in Vives Magazine
Beweegsubsidie voor scholen, BSO’s en sportverenigingen in Eindhoven

05-04-2022

De gemeente Eindhoven geeft van 1 april t/m 31 december 2022 subsidie op innovaties op het gebied van bewegen om Eindhovenaren van alle leeftijden meer of beter te laten bewegen. En dat kan met Picoo, de eerste gameconsole voor buiten!

Picoo combineert het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen en zorgt daarmee voor eindeloos speelplezier onder kinderen (en volwassenen).

Jouw organisatie kan tot wel €5.000,- subsidie krijgen. Bij de aanvraag kunnen de volgende elementen genoemd worden in het programmeringsplan:

  • Picoo stimuleert bewegen en is op veel verschillende manieren in te zetten. Bijvoorbeeld op school tijdens de gymles of in de pauze, maar ook tijdens de lessen dankzij de verschillende educatieve spelletjes die Picoo biedt (bewegend leren). Op de BSO kan het als activiteit gebruikt worden waarvoor nauwelijks begeleiding nodig is, zodat het heel laagdrempelig is om kinderen in beweging te zetten.
  • Met Picoo wordt het plezier voor (buiten) bewegen vergroot voor kinderen en het ondersteunt de motorische, maar ook de cognitieve en sociale vaardigheden.
  • Inclusief spelen is een belangrijk onderdeel van Picoo. Doordat er automatisch teams gevormd worden, wordt niemand als laatste gekozen. Daarnaast kadert Picoo het spel, waardoor het ook voor bijvoorbeeld kinderen met autisme eenvoudiger is om mee te doen.

Ga jij voor meer innovatie én meer beweging in jouw organisatie? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.2Bartiméus en Picoo bundelen krachten om inclusief spelen te bevorderen

26-01-2022

Spelen en bewegen is voor alle kinderen erg belangrijk omdat dit zowel de sociale als de lichamelijke ontwikkeling stimuleert. Voor kinderen met een visuele beperking is het vaak een uitdaging om mee te doen met een spel. De visueel georiënteerde wereld leidt al snel tot een achterstand: vooral samenwerking is voor hen vaak lastig.

Bartiméus ontwikkelt inclusieve spellen om samenspel tussen kinderen met én zonder beperking te bevorderen. Veruit de grootste groep kinderen met een visuele beperking zit in het reguliere onderwijs en de reguliere kinderopvang. Bartiméus heeft als missie om ervoor te zorgen dat mensen die blind of slechtziend zijn zo optimaal mogelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Net als Bartiméus vinden we bij Picoo inclusief spelen belangrijk, zodat kinderen met én zonder beperking samen kunnen spelen. Dit is niet alleen leuk en leerzaam voor de kinderen, maar ook voor ouders, begeleiders en organisaties om hen heen.

Daarom werken wij samen met Bartiméus aan onderstaande doelen:

  • Het stimuleren van inclusief spelen
  • Het optimaliseren van bestaande spellen voor kinderen met een visuele beperking
  • Het ontwikkelen van nieuwe inclusieve spellen
  • Onderzoek en testen onder kinderen met een visuele beperking
Bekijk website